Родителите когато разберат, че тяхното дете взима наркотици и/или играе хазарт, търсят всякакви начини да го накарат да прекрати възможно най-скоро. Проблема с наркотиците и хазарта е станал семеен.  Част от родителите, като, че ли с течение на времето и в търсене на многобройни начини да повлияят на детето си и съпътствани от чувството на вина, стигат до задънена улица.  Сякаш „примката“ е затегната и болката е станала непоносима. Отдадени в това, да накарат зависимия да се промени, забравят за своята промяна.  

Системния подход определя отношенията в семейството като динамични и промяната в един член предизвиква ответни реакции в останалите членове към промяна или връщане към предишната хомеостаза. Изследователите посочват че поведението на родителите и близките е от решаващо значение не само за прогнозата за развиване на зависимост, но особено за успешното лечение. (Stanton,M.D, Todd,T et all, 1982)

Търсейки помощ родителите могат да бъдат подкрепени в опитите си да накарат зависимия да се лекува, както и да намерят отговори на редица въпроси които имат. Част от често задаваните въпроси са:

         Къде е моята/нашата грешка като родител/и?

         Как да го накарам/е да спре да взима наркотици или да спре да спре да залага?

         Къде да отиде да се лекува?

         Как да го подкрепям/е в процеса на справяне със зависимостта си?

         Защо трябва и аз/ние да се променям/е?

         Как да общувам/е с него така че да успее да се справи?

         Как да се разберем по между си и да сме на една позиция с баща му или майка му?

Търсенето на помощ при проблеми свързани с употреба или зависимост към ПАВ, хазарт, интернет и др. от страна на родителите е част от процеса на тяхната промяна, който е започнал още от момента когато са разбрали. Споделяйки своите трудности, преживявания, грижа и любов към зависимия, родителите заявяват и своята готовност да направят всичко необходимо да съдействат и помагат при решаването на проблемите. 

Едно от важните неща които могат да получат от специалист е оценката му дали става въпрос за експериментиране, употреба, вредна употреба или зависимост. Според това каква е оценката ще получат насоки как да се продължи в справянето. 

Когато става въпрос за зависимост е необходимо зависимия член да постъпи в специализирана програма за лечение и психо-социална рехабилитация за зависими. Целта на програмите за зависими, най-общо казано е да помогнат на зависимия да се научи да живее без употреба ПАВ, хазартни игри и др. През времето когато той е в програма, от изключителна важност е родителите и близките също да работят със специалист с когото да намерят начини, как подкрепят сина си или дъщеря си в процеса на възстановяване, да започнат да се грижат за себе си, да приемат и утвърждават „новия“ член на семейството. Не на последно място ще имат възможност и да обърнат внимание на трудности и проблеми в родителската двойка и разширеното семейство, които са били пренебрегвани  и отлагани поради зависимостта или други причини.

Проблемите пред които се изправяме на само в индивидуален но и в семеен план ни дават усещането, че те са нашия живот. Но всъщност те са част от живота ни, те са част от въпросите които ни задава живота, другата част са положителните неща.  Една майка след едногодишно участие в група за родители  сподели „Чак сега си давам сметка, че докато се борехме със сина ми да спре наркотиците в живота ми са се случвали и много хубави неща, като сватбата на другото ми дете, раждането на внучката ми и т.н. “.